the americans can´t afford maps . . ?


sunshine.

Efter lite info i skolan gick jag till St Eriksplan och tog tunnelbanan till Hötorget, gick en sväng på stan och passade på att smyga in och hälsa på Caroline i Marco Polo-butiken!

Hon var stressad, så vi han bara byta några ord, men ikväll ska vi på danspass på F&S i Skanstull!
Efter min lilla get-lost-and-learn-how-to-find-tripp åkte jag till universitetet och mötte upp Carolina en snabbis. Satt i solen och pratade en stund.

Sedan var det lite höjdhopp som Tessan och jag halvtittade på från Osaka . .

Imorgon har vi rundvandring i KI s bibliotek, och data intro. Idag fick vi även kvittera ut boken som vi ska använda under första kursen. Den fanns i klassuppsättning. Jag köpte den i söndags. Bra där . . Men som vi sägert, det är en investering för framtiden. Det här betyder inte att man inte ska planera i förväg! :)

Nu vila & kvällis. Fiskbullar I like!

UPDATE: När jag stod i kassan på Friskis inser jag att jag känner receptionisten jag pratar med! Frågade vad hon hette och jaa det var min ROOMIE Malin från språkresan i England för SJU år sedan! GALET! Hon tyckte också att det var lite märkligt eftersom hon hade tänkt på mig häromdan! Vi skulle ses någon dag framöver, lite att catcha upp där! Vi brevväxlande en kort period efter språkresan som förövrigt var helt galen i sig . . men det är en annan historia :) 

Danspasset var inte lika skoj som ett medelpass men det var ändå roligt! Street, jazz och lite allt möjligt. Caroline tyckte att vi skulle gå på Ki/balans tillsammans. Hon har nog inte läst det hääär  . .

Dagens låt:


kollo & KI

 Efter upprop igår på KI (vi är väl en sådär 50 tjejer och 3 killar i klassen med en ålder 18-40) for vi till Barnens Ö i Sthlms skärgård. Presentation och 5 kamp samt andra lekar för att lära känna varandra. På kvällen var det middag från en cateringfirma! Efter det badade vissa i havet och bastade, medan andra satt och pratade i höstmörkret med tända ljus!

"Nollning" i extrem betydelse existerar inte, utan det får tydligen KTH  stå för. . Vi har 2 sittningar fre och lö nästa vecka. Först med KTH och sedan en med cermoni när vi upphöjs från "ryggradslösa småkryp" till medicinare.

Nu har jag tagit en varm dusch, är seg efter "kollot". Ska kanske åka in till stan, köpa block m.m.  Imorgon börjar vi på "allvar" med föreläsning!  Jag hoppas på att åka till Hammarbyhöjden idag också på visning. Hyresvärden ska ringa mig idag. Time will tell . .

Jag får se vart  jag bor om 1 vecka helt enkelt!
 på plats!

SUPERtrött efter jobbig bussfärd (överfull buss) och nästan en timmes försening. Jag började förstå varför jag alltid annars åkt tåg! Lyckades iaf catcha upp personen som jag skulle köpa min första stud litt-bok av.

Sen blev det taxi till bror & Thessa från Cityterminalen. Har vart en sväng på ICA och lyckats få tag i SL kort och matsäck till imorgon. Nu ska jag sova! Imorgon kl. 10 är det upprop. Bussen går direkt från universitetet här till KI. Super bien, sen ska jag bara hitta där . . I´ll make it!!

Efter registrering åker vi till Barnens Ö för "studentaktivitetet" och övernattning. Lite nervöst, men jag är så exited!!!

So long!

 Tilla

Dagens idag - lördag

07.59 oh tidig Lördag, som jag HOPPAS blir lika solig som igår då jag jobbade! Det var min sista dag för i sommar, så jag hade bakat biscottisar till de två avd som jag jobbat på.

IDAG: möta upp Sara som ska bo i min lägenhet och lämna nycklar, läsa av elmätaren. Jag och el . .  häromdagen small det :) Jag skrubbade strömbrytaren med en lite fööör vattenfylld borste!
Jag överlevde i vilket fall och kunde flytta över mina tillhörigheter till mamma o pappa. Pappa och jag har varit på powerwalk i spåret (det var lite otäckt för pappa envisades med att trampa på mördarsniglarna med motiveringen "de här SKA man döda!!"

Mamma, mormor, morfar och jag har varit på utflykt till GROLLS i Motala för inköp av blåbyxor till morfarn. Han lyckades veckla in sina 2 meter långa ben i vår bil :) Sen råkade vi åka med diesel från Preem utan att betala, men mamma var snäll och ringde upp dem. De visste vilka vi var (jag tror de hade oss på film)

   

sUnday

En bild på tårtan vi bakade på jobbet i lördags. Vi hade lite Hawaii-tema då kollegan vi firade av ska flytta just dit!

image302

fixing & annonsering

Seeeg telefonkö till Tele2 står jag just nu i! Vore ju smidigt att få bredbandet att fungera direkt vid inflytt (tar tydligen 2 veckor)

 Hur kan jag haft så sjukt mycket grejjer? Blir tippen nästa vecka för lite skräp!

Känns dock dumt att slänga mina gamla inlines så om någon vill köpa dem för 150 kr är det bara skriva en kommentar eller maila!

Har även ett paket weetabix som jag inte förmår äta upp - paketet är så gott som intakt och skänkes bort!

Har fryst /ändrat corren, kvar att adressändra, skiljeanmälan Tekniska verken, försöka överföra mitt gamla bredband på nya hyresgästen, kolla av att elektronisk faktura funkar från Stångis.

Nu puttsa fönster!  "Hemligheten" heter tidningspapper, sen jag provade det har det helt enkelt varit en fröjd att puttsa fönster (och det här får jag betalt för att skriva)  . . Det är iaf det bästa!

sightseeing

Efter snabbfika med Carro & Andreas åkte jag vidare till  SSSB s kontor. Mötte bror som hade gått dit! Därefter for vi på lite sightseeing i mina nya hemtrakter!

72253-296

KARO, barack 3 från vä, högst upp - ser helt OK ut ju!!  ;)

72253-297


Uddvägen


72253-298

utsikt från Sickla udde


72253-299

pasta med pesto på Spoon


skolidrott . .

Efter en kort arbetsdag mötte jag upp sekr. i ÖSIF. Spontanpresent - Hon hade köpt en fin penna med mitt namn på . . sweet. Vi åkte sen till AU mötet. Pratade om framtiden, utbildning och kurser, mina möjligheter att vara med. Spånade på att göra ett liknande läger likt det i Idre till sommaren 08!

Ordf. pratade även om det sk. nya IDROTTSLYFTET fd. Handslaget som regeringen ger 500 milj. kr för att utveckla barn och ungdomsidrott.
En grupp bestående av 4 personer i svensk skolidrott ska fördela dessa 2 miljoner som går till skolidrotten - bidragspengar. Släpte då nyheten att JAG är en av dem! Har blivit tillfrågad från Svenska och tackat ja! Mötena lär blir till största del i Sthlm och vi kommer helt enkelt handlägga och sätta upp kriterier för bidragsansökningar.

Nu: sova! Imorgon bitti åker jag upp till Sthlm! Skriva kontraktet på SSSB s kontor och sen på sightseeing :)

Take Care (I mean for a while) ♥

Bra där!

image294 image292


Bilder från igår, då vi eg skulle åkt och fiskat/grillat. Killarna skötte matlagningen eftersom jag var så trött efter jobb! Shyrre! Supergod mat på balkongen och skratt :)

(lägenheten är lite kal då jag börjat plocka - utflytt om 1 ½ vecka)

Igår vann jag köstriden på en studentetta via Stockholms studentbostäder! Lägenheten ligger vid Sickla/Hammarby sjöstad, nära söder och eg. på "fel" sida av Karolinska, men det är en egen ;)

image295Veckan som kommer: AU skolidrotten. Åka till Sthlm för kontraktskrivning och möta upp bror. Jobbar sista veckan!

Nu: Vila & back to work!

bostadsjakten fortsätter . .

Jag är riktigt trött på det, mina mejl och tfn samtal är säkert över 100, när jag dessutom fick en tjejs ord på att hålla en lägenhet tills jag kom upp, och dessutom erbjöd mig slänga mig på ett tåg omgående känns det minst sagt jobbigt . . efter att ha lagt annons ute på blocket har jag fått flera erbjudanden som mer handlar om relationer.
I ett mess glömde killen t.o.m skriva vad han skulle ta i hyra och vart den låg, men det kom i ett mess lite senare, det väsentligaste var ju att han kunde laga mat, och att vi kunde göra det tillsammans.

Här kommer dagens:

Tilda säger: hej vem är du?

jimmy säger: jimmy du då

Tilda säger: söker du, eller har du lägenhet att hyra ut?

jimmy säger: jag söker lite av varje...är du singel

Tilda säger: vad söker du?

jimmy säger: tjej och innrboende

Tilda säger: . o vart kommer singelfrågan in där?

jimmy säger: ja bor man ihop så kan det bli ganska intimt

Tilda säger: okej, men då är det ju SAMBO du söker . .?

jimmy säger: ja

Tilda säger: ah okej . . jag söker lägenhet.

jimmy säger: ja du kan ju bo hos mig ?

Tilda säger: ah jag tältar nog hellre i Rinkeby än tvångsingår relation för att få tak över huvudet . .

Tilda säger: kolla in spraydate.se, match.com ist.

Tilda säger: Lycka till! Hejdå!


Tilla tipsar: Crosstraining till billig penning!

I F&S träningsnyheter för hösten finns bl.a Crosstraining! Ett pass i skog och mark med "naturliga" hinder såsom backar, stockar m.m. Verkar super skoj, och här i Linköping krävs bara att du har medlemskap (100 kr/år) för att få vara med. I sthlm krävs ett  sk. "Träna ute-kort" plus medlemsavgift, eller vanligt jympakort. Kan tänka mig att man här i Lkpg kommer hålla till vid Tinnerö (utgår från Kanonhuset)

Det roliga var att jag tänkte på det där häromdagen, för måånga år sedan i LGIF hade vi lite sånt där. Vi var ute o sprang runt, hoppade över varandra, tappor, löpning i backe, drog ner varandra under vattnet. Intensiteten då var lite för hög för en 14 och 13 åring, vi höll helt enkelt på att spy när vi änligen ramlade in över murarna på Folkungavallen . . men det är bra, varierad träning, men tanken som slog mig var att man går knappast ut och gör en sådan träningsform själv, men det löste sig ju ;)

72253-291

Bild: F&S Linköping

 

Rolling Stones, Winterdäck & Kent

Lunch från sol & ris med pappa på balkongen som har varit på Rolling Stones i helgen! A o jag fick varsin "tung" T shirt. Lurar lite på om vi ska gå på konsert (Kent) i november . .
Lite roligt att Pappa köpte en Kent CD till bror 1999 och Winnerbäck till mig, men nångång bytte de där CD skivorna plats och jag kom aldrig mer att se en Winnerbäck CD i min hylla och  A har väl inte sett skymten av Hagnesta sedan dess . .?

image289
 

Litteratursöndag

"Att döda ett barn"  Stig Dagerman

Det är en lätt dag och solen står snett över slätten. Snart skall klockorna ringa, ty det är söndag. Mellan ett par rågåkrar har två unga hittat en stig som de aldrig förut gått och i slättens tre byar blänker fönsterrutorna. Män rakar sig framför speglarna på köksborden och kvinnor skär gnolande upp bröd till kaffet och barn sitter på golven och knäpper sina livstycken. Det är den lyckliga morgonen till en ond dag, ty denna dag skall ett barn dödas i den tredje byn av en lycklig man. Ännu sitter barnet på golvet och knäpper sitt livstycke och mannen som rakar sig säger att i dag skall de ta en roddtur nerför ån och kvinnan gnolar och lägger upp det nyskurna brödet på ett blått fat.


Det far ingen skugga över köket och ändå står mannen som skall döda barnet vid en röd bensinpump i den första byn. Det är en lycklig man som tittar in i en kamera och i glaset ser han en liten blå bil och bredvid bilen en ung flicka som skrattar. Medan flickan skrattar och mannen tar den vackra bilden skruvar bensinförsäljaren fast locket på tanken och säger att de får en fin dag. Flickan sätter sig i bilen och mannen som skall döda ett barn tar upp sin plånbok ur fickan och säger att de skall åka till havet och vid havet skall de låna en båt och ro långt långt ut. Genom de nerskruvade rutorna hör flickan i framsätet vad han säger, hon blundar och när hon blundar ser hon havet och mannen bredvid sig i båten. Det är ingen ond man, han är glad och lycklig och innan han stiger in i bilen står han ett ögonblick framför kylaren som gnistrar i solen och njuter av glansen och doften av bensin och hägg. Det faller ingen skugga över bilen och den blanka kofångaren har inga bucklor och inte heller är den röd av blod.

Men samtidigt som mannen i bilen i den första byn slår igen dörren till vänster om sig och drar ut startknappen öppnar kvinnan i köket i den tredje byn sitt skåp och hittar inget socker. Barnet som har knäppt sitt livstycke och knutit sina skor står på knä på soffan och ser ån som slingrar sig mellan alarna och den svarta ekan som ligger uppdragen i gräset. Mannen som skall förlora sitt barn är färdigrakad och viker just ihop spegeln. På bordet står kaffekopparna, brödet, grädden och flugorna. Det är bara sockret som fattas och modern säger åt sitt barn att springa över till Larssons och låna några bitar. Och medan barnet öppnar dörren ropar mannen efter det att skynda på, för båten väntar på stranden och de skall ro så långt ut som de aldrig förut rott. När barnet sedan springer genom trädgården tänker det hela tiden på ån och på båten och på fiskarna som slår och ingen viskar till det att det bara har åtta minuter kvar att leva och att båten skall ligga där den ligger hela den dagen och många andra dagar.


Det är inte långt till Larssons, det är bara tvärs över vägen och medan barnet springer över vägen far den lilla blå bilen in i den andra byn. Det är en liten by med små röda hus och nymornade människor som sitter i sina kök med kaffekoppen höjd och ser bilen rusa förbi på andra sidan häcken med ett högt moln av damm bakom sig. Det går mycket fort och mannen i bilen ser äppelträden och de nytjärade telegrafstolparna skymta förbi som gråa skuggor. Det fläktar sommar genom vindrutan, de rusar ut ur byn, de ligger fint och säkert mitt på vägen och de är ensamma på vägen - ännu. Det är skönt att färdas alldeles ensam på en mjuk bred väg och ute på slätten går det ännu finare. Mannen är lycklig och stark och med högra armbågen känner han sin kvinnas kropp. Det är ingen ond man. Han har bråttom till havet. Han skulle inte kunna göra en geting förnär, men ändå skall han snart döda ett barn. Medan de rusar fram mot den tredje byn sluter flickan åter ögonen och leker att hon inte skall öppna dem förrän de kan se havet och hon drömmer i takt med bilens mjuka krängningar om hur blankt det skall ligga.

Ty så obarmhärtigt är livet konstruerat att en minut innan en lycklig man dödar ett barn är han ännu lycklig och innan en kvinna skriker av fasa kan hon blunda och drömma om havet och den sista minuten i ett barns liv kan detta barns föräldrar sitta i ett kök och vänta på socker och tala om sitt barns vita tänder och om en roddtur och barnet självt kan stänga en grind och börja gå över en väg med några sockerbitar inslagna i vitt papper i högra handen och hela den sista minuten ingenting annat se än en lång blank å med stora fiskar och en bred eka med tysta åror.


Efteråt är allting för sent. Efteråt står en blå bil på sned över vägen och en skrikande kvinna tar handen för munnen och handen blöder. Efteråt öppnar en man en bildörr och försöker stå på benen fast han har ett hål av fasa inom sig. Efteråt ligger några vita sockerbitar meningslöst utströdda i blod och grus och ett barn ligger orörligt på mage med ansiktet hårt pressat mot vägen. Efteråt kommer två bleka människor som ännu inte fått dricka sitt kaffe utspringande genom en grind och ser en syn på vägen som de aldrig skall glömma. Ty det är inte sant att tiden läker alla sår. Tiden läker inte ett dödat barns sår och den läker dåligt smärtan hos en mor som glömt att köpa socker och skickar sitt barn över vägen för att låna och lika dåligt läker den ångesten hos en gång lycklig man som dödat det.


Ty den som har dödat ett barn åker inte till havet. Den som har dödat ett barn åker långsamt hem under tystnad och bredvid sig har han en stum kvinna med ombunden hand och i alla byar som de passerar ser de inte en enda glad människa. Alla skuggor är mycket mörka och när de skils är det fortfarande under tystnad och mannen som dödat barnet vet att denna tystnad är hans fiende och att han kommer att behöva år av sitt liv för att besegra den genom att skrika att det inte var hans fel. Men han vet att det är lögn och i sina nätters drömmar skall han i stället önska att få en enda minut av sitt liv tillbaka för att göra denna enda minut annorlunda. Men så obarmhärtigt är livet mot den som dödat ett barn att allting efteråt är för sent.


Dagermans kanske mest kända novell som egentligen skrevs på uppdrag av NTF, för en bilsäkerhetskampanj 1948. Filmkampanj 50 år senare med  Alexander Skarsgård.

Inspiration? Hittade nämligen lite halvfärdigt kladd under "hitmix april 07" (kodat & klart) i  min dator:

 "För så underbart vackert är livet med solnedgångar och skratt

så förgängligt med motgångar, likt dag och natt

 för så underligt finurligt är livet konstruerat, att en dag inte skulle existera utan en natt . ."

(Menar inte att man ska behöva vara med om en bilolycka eller stor tragedi för att kunna uppskatta livet . . jaa ni fattar . . )
RSS 2.0