recept

Efter mer än ett år blev så blev recepthäftet "Ett osäkert Projekt" om mat och livet klart. Det är långt ifrån superseriöst och innehåller mycket internt-trams för inbördes berörda.
Några recept passar extra bra nu till julen och jag rekommenderar stark "Utan dalar inga toppar". Gjorde dem till julen för 2 år sen och de gick åt som smör i solsken, ska man bara göra ett julgodis - gör dem!


Ett segt *X*  (julkola)

100 g smör
2 dl grädde
3 del socker
1 dl ljus sirap
1 tsk vaniljsocker

smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt överiga ing. Koka utan lock, rör om då och då (cirka 15-30 min) Gör kulprovet!

smaksättning:
 - rivet skal av 2 lime, 1 citron
- 1 del krossad polkagris
2 msk siktad kakao

Häll smeten på en oljad plåt. Låt svalna och skär i bitar. Slå in i cellofan med rosetter.
Förvara kallt.

Skummande lycka

1 banan
2 dl yoghurt
2 msk konc. äppeljuice
kanel
3 isbitar

mixa!

Utan dalar inga toppar

50 gr smör
2 ägg
1 ½ dl socker
7 dl kokos
3-5 msk syltade apelsinskal
100 gr grovt hackad blockchoklad

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
Blanda i de övriga ingredienserna och låt smeten svälla i 10-15 min.
Forma topparna och lägg dem på en smord plåt.
Grädda i 160 grader i 12-15 min!





Adventskalender

image370

image372


Man kan nästa tro att tvättlinan är framme, men icke - såhär lååång blev adventskalendern!  Den innehåller allt från "party feet" till ansiktsmask, trisslotter, sparrissoppa, ministämplar & stämpeldynor m.m. Första paketet innehåller "stress-fri-julpiller" som ligger i en liten karta med 24 små fack (nonstop). Dessa kommer från Lagerhouse om man känner att man behöver det inför stundande tider ;)

 Adventskalendern är en förtidig present som jag ska ge bort . . Sandra i klassen trodde jag gjorde den åt mig själv . .  näh . . det är ju det där med spänningen va . . vare sig man fyller 4 eller 34 hoppas jag!

Jag sprang omkring på stan halva dagen. Från slussen till Gamla stan, mötte Rickard och två danska jurister. Jag fattade inte så mycket danska men jaa de var (nog) trevliga. Förvånade mig dock att kårer kan betala för sånna där fyllereser som de åker på . . en gång i månaden har de "nordisk vecka" ett slags möte. Men det enda de gör berättade de var att festa i princip. .
Usch jag blir irriterad på sånt där känner jag. .jag blir inte imponerad över hur mycket folk kan festa utan att sova. Det visar ju bara att man inte tar hand om sig själv!  
Jag fick dem nog tro att jag är helt "antispritig" i deras klagan på hur lite systembolag det finns i Sverige. . .gaaah . . Antingen "blir jag" jehovas eller straight edgare när jag träffar folk som har knasiga värderingar. För att extrema mig . .

 Traskade vidare mot stan. Blev endel klappar inhandlade, men att köpa paket till pappa är verkligen svårast - ni andra är under kontroll :) Mest av allt skulle jag vilja köpa ett hundkoppel till han!

God morgon!

Lite förkylt här, 5 h sömn  inatt, inte bra då jag behöver ladda för en shoppingtur idag eftersom jag är ledig!

Ska inhandla det sista till adventskalendern - doftljus, ansiktsmask och choklad!
Försöka hitta lite julklappar och luncha/fika med Rickard som är i sthlm.
Vi få se hur pigg jag är i efm, men planen är att fixa klar kalendern det såattsäga börjar ju bli lite bråttom ;)


Trendnytt

vill man va coolare coolast på F&S är det att skippa gympaskorna! Ett annan pluspoäng är om du har SSS-outfit. Klonad klan  :) Jympa utan skor? Aldrig, det verkar ju . . dumt . .

Mer om trender på F&S här!

uppstickare: träna i sportBH och hotpants! Den här uppstickaren har liksom inte riktigt slagit igenom, men den finns och vi hoppas att den inte gör det!

chill/Till


Carro tipsar:

Hur man blir bättre på engelska?
- Täcker för nedre delen av TV:n såklart!

image369


Drömmar

Saknar längre djupsömn idag, ändå är jag i skolan 1 h innan vi börjar (typiskt mig!)
Drömde att Axel och jag var utomlands. Vi skulle köpa nya träningsskor, jag betonade verkligen att jag ville ha lätta löparskor, och i den här sportaffären (som var svensk) fick man prova hel utrustning (skor+strumpor+kläder) och springa ut och testa dem! Vi fick på oss hypade kläder och sprang längs det turkosa vattnet tills dess att jag inser att min gaffel (!) har kilat sig fast precis vid hamnkanten mellan en stålvajer och en betongvägg. Jaha så det var ju bara ner och dyka efter gaffeln och försöka få loss den. Efter mycket om och men lyckades jag kila loss gaffeln (som satt hårt fast) och simmade mot den soliga ytan, jag började slappna av och kände att jag snart borde va upp vid ytan . . men så var ju inte fallet, och jag kände hur luften började ta slut. Drömmen slutade iaf  med att jag tillslut kom upp ur vattnet med en befriande känsla av att äntligen kunna andas . .


image367

tilla tipsar!


image366


Den här nya yoghurten smakar precis som när man blandar yoghurt och ananas på burk manuellt :) dvs . .  en lyckad kombination!

pepparkakste!

Idag tog en tjej i klassen och jag en sväng på stan efter skolan. Efter sista tidens snack om chailatte var hon tvungen att testa det när vi var på Espresso house på Regeringsgatan!  . . Så nu är hon också fast :)

Det blir ju inte jätte ekonomiskt sådär på stan och willys chaite är faktiskt god (med massa mjölk)  Så nu sitter jag här med en jumbokopp och funderar på vad jag mer kan hitta på att köpa till adventskalendern jag fixar med! (hittade påsarna jag föreställt mig i tanken idag på Panduro - braa!)


Förövrigt har tjejen som hatat allt vad kaffe heter (förutom doften när man öppnar en ny förp. på jobbet) kommit på sig själv köpa kaffe flera gånger i veckan i skolan! Inköpen handlar inte bara om kaffe från kafeterian i skolan utan sträcker sig även till B-kaffe från automat! Jag vet inte om jag vill det här, men om jag inte vill vara med på kafferesan bör jag nog hoppa av NU . .

Nu ska jag ta o vila en snabbis, blev alldeles för sent igår, men vi var på kibox-passet i Hornstull som inte slutade förrens 21.30 :/ Alla stod på långa led och boxade i slutet av passet. När ledaren skrek  SPRING,  sprang man till nästa person i ledet och gjorde krokar, uppercuts (?) etc . . superkul men superjobbigt!

Imorn kör vi opponering på de kvalitativa uppsatserna!



image365


Att bli sedd

Fastän det vart kallt länge kom inte snön förrens nu.
Iskalla nätter och varma lakan i en bitterljuv kombination,
sömnen kom, verkade ångra sig och gick tillsut . .

Strumporna! Vart är strumporna? Försöker hitta strumporna som passerat "bäste-före-datum" för länge sedan och rädda mig från ett likgiltigt linoliumgolvs otäcka kyla (de fixar nog fönstret snart).

Allbran - 14 dagar javisst! Jag är på min 108:e - Good Morning Sunshine!

Ett knäckigt istäcke gör trapporna så förrädiska nuförtin, men kylan förbyts snart mot fuktig luft på en överfull buss. Tomma blickar möts en kort sekund. Att titta utan att se, att synas utan att bli sedd, att lyssna utan att höra;

"Det är fan förjävligt . .  och färgerna sen då!! Ska man behöva lida för att man RÅKAR sitta bredvid någon med en "fjällräven" eller vaddå?! . . . hallå här sitter jag lilla fjortis i en fyra storlekar förstor  michelinjacka och tar upp två säten helt i onödan . .  det e ju typ som att ha med sig sitt eget tält hela tiden . . hej hallå ska vi tälta, närsom helst, varsom helst liksom . .?!"

Metro, punkt.se eller city?
Jag slussas genom en stank av urin samtidigt som radion gör uppror och ersätts av toner från samtiden. Trappan upp, elefanthjorden är med idag med och rör sig minimalt
Hallå! Vem leder det här sirapståget egentligen?!

Jag råkar trampa på rubriken "55 kvinnor våldtas varje dag". Det är här man ska tänka de stora tankarna. Jag tänker inte alls och lyckas komma in i vagnen samtidigt som dörrarna snuddar vid mig lika lite som verkligheten.

Bakom masken lurar paniken, eller va det kanske leendet? Det här är min värld, och du är inte sedd.

Hjorden väller ut ur tunnelbanevagnen och en falsk hembakt doft av lussekatter sprider sig från Pressbyrån.
"Passera spärren gående" ja . . jaha. .jag som tänkte åla! (kom igen vännen)
       Ett gäng kineser försöker desperat komma in på 3: ans buss ,. . "kan jag stänga dörrarna nu, alltså dom gör ont!" uppmanar busschauffören samtidigt som en av kineserna lyckas tränga sig in. Survival of the fittest, so they say.

Liksom ett inplastat djur i en barbiekartong ler han förstelnat åt sina vänner som står kvar vid hållplatsen när bussen sakta kör iväg. I tre hållplatser står han kvar och ler. Jag ler inte, men jag ser honom.

Mörkret kom på samma sätt som snön, och jag inser att jag måste bli sedd på väg hem från skolan.

En kaffe tinar frusna händer och idag är en såndär dag då medelålders gubbar blockar min väg med Lapin kulta från Birka Cruises & Viking Line . .

- hallå tjejen, din biljett!
Chauffören ser mig mellan dårarna, och även han verkar befinna sig i sin värld idag vilket resulterar i att jag får gå tre hållplatser extra. Jag räddar min osynlighet med tanken: "Det finns så mycket onödig apparatur som gör oss fysiskt inaktiva idag" Dessutom blir det ett stopp vid Apoteket;

- Ni har inga andra reflexer, eller . . typ rosabandet-reflexerna?
- nej tyvärr,  . .det är faktiskt fler än du som frågat . . men nej . .
-okej . . nej jag bara undrade . . har sett dem på stan . .
- jaha, men köp där då!
- nej alltså, folk som har sånna . . reflexer . .
- aaa . . nej men du får väl helt enkelt gå fram till en jävel och fråga "vart fan har du köpt den där reflexen" liksom!
- jaaa . .eller så köper jag den här nallebjörnen till reflex bara och hoppas på. . . att bli sedd!


Joelbitar!

Den här veckan har jag sett Joelbitar lite då och då vid 7-tiden på morgonen!  Barnkanalen sänder repriserna från ett tidigt 90-talet! I följande avsnitt  (som gick i repris nu i tors) fyller Joel år och får ett likadant dublo som Axel och jag hade!

Andra igenkännings-faktorer är den blå plastbassängen som var och vartannat dagis hade vid den här tiden samt den röd-oranga ruschelkanan!


shopping!


Idag gick till Nacka C, jag visste vilket håll det var, men det var längre än vad jag trodde. Fixade material till den adventskalender jag ska tillverka tills nästa helg! Letar fortfarande gråpapper/bruna små papperspåsar . . vissa dagar i kalendern kommer ju va mindre påkostade, så jag ville ha utfyllnad i form av gratisprover. En kille på apoteket gav mig massa nikotin-tuggummin och man börjar ju undra . .  inatt blev jag erbjuden ett helt cigarettpaket av ett par också. Jag antar att jag ser ut som en riktig rökare?!?! (jag har inte haft en cigarett närmre än en armslängds avstånd..) jaa iaf jag förstår ju med att de kanske hade ett överskott på dessa nikotintuggummin, som iofs inte innehåller nikotin men ändå . . men nu till det braiga! Bara för att en förpackning är liten är det kanske inte en "giveaway" . . en adventslucka kommer därför vara en Q10 canolaoil handkräm från ACO!

image362

Vinterns vita! Hyacinter i "is!" Hittade lite grönmossa i min scrapbook-låda som passade bra!

TGIF

Äntligen klara med vårt projektarbete! Så snart ska jag sätta mig på Älta-bussen in till Slussen för att träffa lite folk från klassen på söder, men det blir nog en rätt lugn kväll som vi planerat!

oh igår kändis-spottade jag! Två på en dag.  På väg hem från skolan Micke Torving,  därefter dröjde inte många timmar förrens nästa kändis dök upp på mejeriavdelningen på ICA Sickla. Alexander Bard med tomma ögon  gick lika ostrukturerat som jag bland matvarorna- i sina karaktäristiska shorts såklart!

Jag hade besök igår med! Javisst! Två fönsterkillar(gubbar) med gammalt bäst-före-datum var här vilket de meddelat via en liten notis på min dörr dagen innan. När jag kom hem upptäckte jag att de inte bara fixat fönstret utan även lånat min toalett (det vore kanske lite smart att fälla ner toalett-locket om man lånar någons toalett utan lov?)

Idag strax innan åtta på morgonen ringer de på dörren helt oväntat. Jag var precis i färd med att springa till bussen då de stövlar in och ska "justera en snabb grej". En snabb grej var inte snabb om jag sägert´, . .så jag var tvungen att lämna dem och de lovade att låsa med huvudnyckeln. (Det här kunde ju, när jag tänker efter vara ett Efterlyst-fall!)

I all stress mot bussen hör jag hur den ene av de två säger något, jag vänder mig om och frågar vad han sa och han repeterar lite spydigt:

- Jag fixar middan ikväll då?!




mitt-i-veckan-dag


I skolan! Vi har jobbat på vårt grupparbete hela dagen, och nu tar jag död på lite dötid genom att blogga! Ska träna om en stund här på KI, ett medelpass som väntar!

Imorse var det sjukt mycket folk på tunnelbanan, stötte på en Carolina som åkte mellan Centralen och Hötorget "määh!" :)

Imorgon får jag hem min dator :9 äntligen . . dessvärre är nog allt borta . . .hårddisken är helt utbytt!
 Att inte ha dator i flera flera veckor har resulterat i att jag fått ganska mycket tid över på kvällarna, tid som har ägnats åt  skrivande, pyssel och musik.

Jag har en  idé när det gäller ett "pyssel" till nära & kära som jag kommer lägga ut här inom kort! En och annan dikt/ fundering kanske kommer publiceras också!

Tills dess hejjar vi på Lena i "Bonde söker" och hoppas på att de som kör stadsjeepar fattar att det är onödigt & dumt.





redan måndag?!

Helgen gick super fort! I fre var C och jag på modevisning för "Bäckmans". På lördagen for jag ut till Barkarby handelsplats norr om stan för att shoppa alla julklappar på en dag, tanken var god men inte mer än så . . tyvärr. Istället kom jag hem med nya skrivbordslampa & massa förvaringsboxar!

På kvällen blev det utgång, Faros (restaurang) & Metro på söder! Det sistnämnda stället var lite mer rock!
Igår var det promenix, handling och plugg - seminarie idag. Imorgon åker vi ut till Alby för att utföra 2 kvalitativa intervjuer var på åk. 9-elever angående upplevelsen av skolidrotten!

Har tagit bilder med mobilen men eftersom min lappis är på inlämning så får det vänta!

håll till godo, nästa inlägg blir inget tråk-inlägg! Lovar!

Ciao!


snööö!

image359


Joar har varit uppe på besök. Det blev kändis-spotting (bonden Karl-Petter hängde på centralen). Vi hann även med kulturhuset och riksidrottsmuséet innan hemfärd till Sickla där vi "besteg" Hammarbybacken i mörker och sedan åt sushi!

Natten till lördag föll den första snön och vi åkte till Bromma för att hejja på T som spelade korpfotboll! Resten av dagen hängde vi med bror tills vi åkte Bus4you till Linköping . .  5 plus där!

Idag firar vi papito, och det ryktas om att vi ska på visning av Sigvard Bernadottes design utställning!

So long!

/T

RSS 2.0